Vandersanden Grup sürdürülebilirlik konusuna nasıl yaklaşıyor?
Filmi izleyiniz:
ISO14001 sertifikası
Çevre bilinçli girişimcilik
Ekonomik hammadde politikası
Kil, doğal ve pratikte tükenmeyecek bir kaynaktır. Ancak bu, kili tutumlu bir şekilde kullanmamıza gerek olmadığı anlamına gelmez.
Kil ocaklarındaki tüketimi ve kazı alanlarını azaltmak için, altyapı ve inşaat projeleri sırasında açığa çıkan hammaddeleri de kullanırız. Böylece atık toprak miktarı da sınırlanmış olur.
İşlemlerimizi tamamladıktan sonra, kazı alanlarını, topraklarını kullanmamıza izin veren çiftçilere kullanılabilecek şekilde geri vermek bizim için bir şeref meselesidir. Kil çıkartıp kil ocaklarını tükettiğimiz yerlerde araziyi, tekrar verimli tarım arazisine dönüştürürüz.
Çevre dostu üretim süreci
Vandersanden şirketinin bütün şubelerinde, sürekli olarak enerji verimliliğini artırmak ve enerji tüketimini düşürmek için çaba gösteririz. Bu amaçla, bütün çalışanlarımız, enerji tasarrufu konusunda kararlaştırdığımız ve uyguladığımız politikalar hakkında bilgilendirilir. Enerji tasarrufu planımızı (ESP) düzenli aralıklarla güncelleştiririz ve bu planı uygulamaya koymak için elimizden gelen her şeyi yaparız. Aynı şekilde, bütün yasalara, yönetmeliklere ve belirlenmiş diğer gereklere uyarız.
Vandersanden, CO2 emisyonunun azaltılmasında önemli rol oynayan ve "2020'ye kadar Limburg'un iklimini nötr hale getirme" hedefi doğrultusunda aktif katkıda bulunmaya kararlı bir grup kuruluşun kurduğu Limburgs Klimaatparlement'in (Limburg İklim Parlamentosu) üyesidir.
Hollanda çapında Vandersanden, Cleantech Platformu'nun Do-Tank ETS şirketleri grubunun da üyesidir. ETS (EU Emissions Trading System; AB Emisyon İşlem Sistemi) şirketler grubundaki şirketler, CO2 emisyonlarında büyük payı olan şirketlerdir. Dolayısıyla, bu şirketler Avrupa emisyon hakları değiş tokuş sistemine dâhildir. Do-Tank ETS şirketler grubu, ekonomik ve ekolojik artı değer sunan çözümler arayışındadır.
Sadece doğal hammaddeler
Vandersanden tuğlaları, doğal maddelerin (yani kil, kum, su, hava ve ateş) kombinasyonuyla yapılır. Hiçbir şekilde sentetik ürünler veya kimyasal işlem teknikleri kullanılmaz.
Enerji verimliliği
Pişirme işlemi, bilgisayar kontrollü, gazla çalışan, tünel tipi, enerji verimliliği yüksek fırınlarda gerçekleştirilir. En yeni kontrol teknolojileri sayesinde, fırınların ürettiği sıcak havayı verimli şekilde yeniden değerlendirerek, tuğlaların kurutulmasında da kullanırız.
Yenilenebilir enerji
1996'da, Spouwen ve Lanklaar'daki fabrikalarda gereken enerjinin %50'sini sağlayan bir kombine ısı ve enerji santrali kuruldu. Kombine ısı ve enerji santrali, bir alternatöre bağlı olan, 16 silindirli bir gaz motorudur. Bu motor elektrik üretir.
Açığa çıkan sıcak hava, kurutma odalarındaki tuğlaların kurutulmasında ve atölyelerin ısıtılmasında kullanılır. Dolayısıyla, üretilen enerjiden hiç kayıp verilmez. CHP (kombine ısı ve enerji) santrali, ana kabinde elektrik kesintisi olduğunda bile ocakların ve kurutma odalarının çalışmaya devam etmesi için yeterli ısıyı ve enerjiyi üretir.
1 Ekim 2011'den beri, Spouwen ve Lanklaar'daki güneş panelleri de yenilenebilir enerjiye katkı sağlamaktadır. Bütün güneş panellerinin sağladığı toplam yeşil enerji, yılda 360 MWh kadardır. Böylelikle, ürettiğimiz enerji artık tükettiğimiz enerjinin daha fazla bir oranını karşılıyor ve CO2 emisyonlarının azalmasını sağlayarak, daha iyi bir çevre için katkıda bulunmaktayız.
Sahip olduğumuz GoO sertifikası (GoO = Guarantee of Origin; Kaynak Garantisi), satın aldığımız ek enerjinin rüzgâr, su veya güneş enerjisiyle üretim yapılan kaynaklardan geldiğini garantilemektedir.
Çok az atık
Hammaddenin her bir kilosu, bir kilo tuğlaya dönüşür. Tuğla üretimindeki verimlilik %100, atık akışı sıfırdır. Kullanılan taban suyu kapalı devre halinde devridaime girer. Böylece, tek bir litre endüstriyel atık su bile oluşmaz. Yegâne atık, paketlemeden kaynaklanan sınırlı miktardaki atıktan ibarettir.
Yeşil tamponlar
Fabrikalarımızın çevresinde yeşil tampon bölgeler oluşturularak, kırsal çevrenin yeşil dokusu korunur. Böylece fabrikalarımızın görüntü kirliliği oluşturması da büyük ölçüde önlenmiş olmaktadır.
Temiz hava emisyonları
Hava kalitesine özel önem verilir. Enerji verimliliği yüksek, tünel tipindeki ocaklar, temiz ve çevre dostu olan doğal gazla çalışır. Baca gazı filtreleri, atılan yanma gazlarını temizler.
Benzersiz ray sistemi
Spouwen'daki bir yeraltı ray sistemi, tuğla paketlerinin yüklenip boşaltılmasında optimum verimlilik sağlar. Ray sistemi, tuğla paketlerini fabrikadan ilgili atölyeye taşır. Böylece forklift ve kamyonet trafiği azaltılarak, gürültü ve egzoz gazı da azaltılmış olur.
Paketlerin geri dönüşümü
Ambalaj plastiklerinin geri dönüşümü: Clean Site System (Temiz Tesis Sistemi)
Tuğlalar, çok ince bir plastik (polietilen) filmle sarılarak tuğlaların bir arada kalması, nakliye sırasında ve tesiste kazaların önlenmesi sağlanır. Tuğlalarda kullanılan toplam ambalaj malzemesi, tuğla paketi başına ağırlığın %1'inden azdır. O yüzden sınırlı bir miktarda olmasına rağmen, plastik ambalaj malzemesini toplayıp geri dönüşümünü sağlamayı ihmal etmeyiz. Clean Site System (Temiz Tesis Sistemi) projesi müteahhitlere inşaat yerinde uygun toplama torbaları temin eder. Torbalar toplanıp geri dönüşüme gönderilir.
Paletlerin geri dönüşümü: VAL-I-PAC
Tuğlalar, %100 işlenmemiş tahtadan yapılma paletler üzerine istiflenir. VAL-I-PAC üyesi olarak, paletlerin de devridaimle geri dönüştürülmesini sağlarız.