Büyüteç altındaki konu: Zele’deki “De Wiek” Halk Evi
22/10/2014

Haberlere genel bakış
İç içe kutular
Cephenin konsepti, binanın konseptine uygun olarak iç içe kutular prensibine göre tasarlanmıştır. Mimar Michel Zaan (ABSCIS architecten) şöyle diyor: “Gerçek salon; büyüklüğü, şekli, hacmi ve kırmızı rengi nedeniyle tüm binadan fark edilebilir. Salonun etrafında ikinci bir nötral dış kırım bulunuyor. Bu kırım, binanın kamusal niteliği nedeniyle mümkün oldukça transparan yapıldı. Diğer taraftan sergiler için duvar bölmesi isteği nedeniyle, ihtiyaç duyulan kapalı alana da sahip.”
 
Cephedeki rölyef
Mimar, çevredeki binalarla en iyi uyumu sağlaması için duvar örgüsünü tercih etti. Binanın ölçeği nedeniyle cephe yüzeyleri çok büyük. “Mükemmel yan yüzlere sahip özel bir örgü bağlantısı güzel görünüyor. Böylece cephe rölyefinde bir gölge oyunu oluşuyor. Bu, profili çok belirgin olan cephe yüzeyini daha da yumuşatıyor.” diyor Michel Zaan. Güney ve batı cephelerde aynı tür örgü bağlantısı uygulandı. Ama burada yan yüzeyler Brezilya örgülü bir cephe oluşması için (bkz. fotoğraf) atlanmıştır. Güney cephesi, güneşlik ve arka camlar için mahremiyet sunan bir perde görevi görmektedir. Batı cephesinde örgü bağlantısındaki açıklıklar, arka planda kullanılan teknikler için havalandırma sunmaktadır. Örgü bağlantısını en iyi şekilde göstermek için mimar yumuşak açık gri bir renk seçmiştir: nl. Quartis.
 
Proje bilgileri:
Mimar: ABSCIS architecten, Gent (BE)
Müteahhit: Dero Construct, Zele (BE)
Vandersanden cephe tuğlası: Quartis
Bağlantılar: Blok ve Brezilya bağlantılarının kombinasyonu
Cephe tuğla formatları: Modül format50’de 2 tabaka, kalın formatta çevrilmiş yan yüzeyler (yan yüzey=tuğlanın kısa yanı)
 
Fotoğraflar: Steven Massart (www.stevenmassart.be)